III MIEJSCE W POWIATOWYM KONKURSIE KULINARNYM „ZDROWIE NA TALERZU” W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO „TRZYMAJ FORMĘ”

Powiększ obraz

          Finał konkursu odbył się 22 marca 2024 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie. Jak co roku zakwalifikowanie się do finału poprzedziły eliminacje, do których w tym roku zgłosiło się osiemdziesiąt szkół podstawowych.

          Nasz przepis okazał się na tyle interesujący, że zakwalifikował się do części finałowej. Zespół reprezentujący naszą szkołę w składzie: Weronika Chudy i Oliwia Kołaczyk zajął trzecie miejsce w kategorii klas VII-VIII.

          Tematem przewodnim tegorocznego konkursu było mięso mielone w daniu głównym i jabłko w deserze.

          Dziewczęta przygotowały dwa dania: zapiekane cukinie z mięsem mielonym i mozzarellą oraz jabłka pod kruszonką podane z owocami i lodami śmietankowymi. Prezentacja stołu i sposób podania dań był naprawdę imponujący. To wynik bardzo dobrego przygotowania uczennic i doskonałej współpracy. Kolejny sukces z którego możemy być dumni, zachęcający do rozwijania talentów kulinarnych i świadczący o tym jak zdolną mamy młodzież.

                                                                                                    Joanna Ciuk