Duży sukces – ważna sprawa

    W dniu 19 kwietnia bieżącego roku uczennice ZSP w
Rększowicach Dominika Kasperczyk i Klaudia Machoń przystąpiły do Powiatowego
Konkursu Kulinarnego „Zdrowie na talerzu” organizowanego w ramach X edycji
programu „Trzymaj formę” oraz programu „Żywienie na wagę zdrowia”.

     Konkurs organizowany przez Powiatową Stację
Sanitarno – Epidemiologiczną pod patronatem Prezydenta Miasta Częstochowy
składał się z dwóch etapów. Pierwszy etap polegał na skomponowaniu przepisu
na  pełnowartościowy, zdrowy podwieczorek,
drugi etap to wykonanie przepisu w praktyce. Przepisy musiały być zgodne z
zasadami zdrowego żywienia, oraz zawierać pełną wartość odżywczą i kaloryczną
dania.
   Przepis skomponowany przez Dominikę i Klaudię pod okiem opiekuna pani
Joanny Ciuk  pomyślnie przeszedł pierwszy
etap konkursu. Drugi etap  rozpoczął się
19 kwietnia 2016 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie. Uczennice
musiały przygotować recepturę na cztery pełnowartościowe porcje w określonym
czasie. Jury oceniało oryginalność przepisów, sposób podania, zawartość
składników odżywczych i kalorycznych oraz czytelność i opracowanie graficzne
przepisów.
    Dominika i Klaudia okazały się bardzo dobrze  przygotowanymi uczestniczkami i zajęły drugie
miejsce w  tym konkursie. Ich dania były
nie tylko pięknie podane, ale także bardzo smaczne.  Uczennice otrzymały  nagrody, dyplomy i podziękowania a także
bezcenną lekcje smacznego przygotowania potraw w praktyce.

 Gratulujemy i
życzymy dalszych sukcesów!