Zielona Ziemia

Powiększ obraz

          Podczas ósmej lekcji w ramach trzeciej edycji ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Dzieci uczą rodziców” uczniowie klasy drugiej i trzeciej dowiedzieli się czym jest ekologia, jak prawidłowo segregować odpady oraz poznali znaczenie pszczół dla środowiska i człowieka. Po obejrzeniu prezentacji dzieci z ochotą przystąpiły do wykonywania wybranych załączonych zadań. Celem głównym zajęć było ukazanie dzieciom istoty działań proekologicznych. 

          To jaka będzie przyszłość naszej planety zależy od nas samych. To nasze zachowanie i codzienne wybory zdecydują o stanie środowiska, a także o losach mieszkańców ziemi.

         Produkcja jednej trzeciej żywności i 90% owoców na świecie zależy od zapylania przez owady, głównie przez pszczoły europejskie. Owady zapylające w ciągu roku wykonują pracę wartą ponad 20 mld, aż 84 roślin uprawnych jest od nich uzależnionych. Bez udziału pszczół sektor rolniczy poniósłby nieoszacowane konsekwencje. Spadek liczebności zapylaczy niesie ze sobą spadek ilości i zróżnicowania dostępnych pokarmów dla ludzi i zwierząt.

– Pszczoły, obok muchówek i chrząszczy, należą do najważniejszych zapylaczy roślin kwiatowych.
– Dzięki obecności pszczół w środowisku rośliny produkują znacznie większe ilości nasion i owoców!
– Niejednokrotnie owady te są jedynym czynnikiem pozwalającym na zapylenie, a tym samym przedłużenie gatunku konkretnych roślin.

Marzena Zasuń