Warsztaty kulinarno-edukacyjne „Dynia w roli głównej”

Powiększ obraz

Rośnie w polu wieeeelka dynia!

Wciąż policzki swe nadyma,

Rośnie ciężka i pękata,

Już przerosła siostrę, brata.

Jej figura nie ma końca,

Chce wyrosnąć aż do słońca!

Gdy radośnie dynia rośnie, wtedy nic jej nie przerośnie!

To warzywo niesłychane,  zjemy dzisiaj na śniadanie! 

 

          Dnia 19 października na terenie naszej szkoły odbyły się warsztaty kulinarno-edukacyjne, które poprowadziły psycho-dietetyk mgr Karolina Nowak oraz dietetyk mgr Karolina Szczubidło . W warsztatach brali udział uczniowie klas I-III.

          Jesienne warsztaty kulinarno-edukacyjny odbywał się pod hasłem: „Dynia w roli głównej”, a ich celem było samodzielne przygotowanie i kosztowanie pysznych i zdrowych potraw z wykorzystaniem dyni. 

          Warsztaty składały się z dwóch modułów. Podczas pierwszego dzieci poznały różne odmiany dyni i jesienne potrawy, a także zasady komponowania zdrowego talerzyka. Drugi moduł był to warsztat kulinarny, podczas którego omawiane były najważniejsze kwestie pracy w kuchni, wartości użytych produktów w przepisach, nauka odczytywania przepisów i składników.
         Część główną stanowiło wspólne gotowanie, podczas którego dzieci uczyły się podstawowych czynności takich jak obieranie, krojenie, łączenie produktów, czy odmierzanie składników.

          Po przygotowaniu posiłków dzieci uczyły się je podawać w estetyczny sposób, a następnie wszyscy wspólnie spożywaliśmy pyszności jakie przygotowaliśmy.

          Podczas naszych warsztatów przygotowaliśmy:

  • Smoothie jesienne ( a’la Kubuś z dynią)
  • Jesienne ciasto dyniowe
  • Cukier puder z ksylitolu
  • Szaszłyki z owoców

          Wszystkie przepisy można znaleźć w galerii zdjęć.

          Warsztaty były okazją do zdobycia nowych wiadomości i umiejętności. Warsztaty podsumować można jako smaczne i atrakcyjne dla dzieci. Uczniowie klas I -III  bardzo miło wspomina ten czas, który upłynął zdecydowanie za szybko.  

Zapraszamy do fotorelacji!

 

Sylwia Koza